5. Rondom Potsdam

Dinsdag 26 juni

We gaan de zuidelijk toeristische route verkennen. Ons doel is het eiland Werder. We zien vele jachthavens, maar niet een trekt ons aan. We varen door in zuidelijke richting en meren af in de marina van Ferch. Een dure jachthaven €2 / m. €3 stroom, €1,50 douchen en WLAN alleen voor de vaste ligplaatshouders. Een gesprek met een ligplaatshouder geeft informatie over leuke cafe’s. Die gaan we vanmiddag dan maar eens ontdekken. We krijgen een sleutel van het hek €30 borg.

in het café maar een biertje gedronken, was toch niet zo gezellig. Nog even rondgelopen in het plaatsje. De straten hebben in dit en andere dorpen die we hebben bezocht net zulke kinderkopjes als in Elburg, alleen minder vlak gelegd.

Aan boord nog maar onze eigen biertjes opgedronken en van het mooie uitzicht over de Schwielow See genoten.

Woensdag 27 juni

Voor tien uur moeten we vertrekken en dat doen we dan ook. Vannacht was de wind aangewakkerd en we lagen aardig te deinen. Omstreeks 3 uur ging de wind wat liggen en werd het wat rustiger.

Na de spoorbrug moeten we wachten op de veerpont, die net als in Nederland voorrang heeft. Na iets meer dan een uur meren we af in Caputh. We twijfelen of we blijven liggen, want het is weer een dure haven, maar dat zullen al deze havens aan deze meren wel zijn. We blijven en zetten de fietsen op de wal om Caputh te gaan verkennen. We komen bij het Schloss en bij het zomerverblijf van Einstein. Dan boodschappen bij de supermarkt. ‘s Middags ga ik op zoek naar een bank om  te pinnen. Eerst een adres zoeken via Google Maps en dan op pad. Het is te lopen en dat doe ik dan ook, want de batterij van de fiets is na iets meer dan 150 km leeg en moet aan de oplader.

Donderdag 28 juni

Caputh ligt aan de Templinersee en we varen richting Potsdam. We varen onder de Glienicker Brücke door. De spionnen werden hier in de koude oorlog uitgewisseld. We varen verder de Havel op en varen om het Pfauweninsel heen. Aan het eind van dit eiland ligt de Wannsee, waar we hele rijen met strandstoelen in de verte zien. Weer terug richting Potsdam. We zien wel wat afmeermogelijkheden, maar we besluiten door te varen naar Paretz door het Sacrow-Paretzer Kanal. Deze jachthaven kennen we en dit lijkt ons een goede haven om Ans en Frans te ontvangen, die morgen bij ons op bezoek komen voor het weekend. Ze kunnen de auto er veilig stallen en er zijn douches en toiletten.

Vrijdag 29 juni

Bertus gaat op de fiets een bouwmarkt bezoeken. Hij wil daar startkabels aanschaffen om eventueel de motor te kunnen starten op de huishoudaccu’s mocht dat nodig zijn. In Marquardt is een grote Hornbach, maar die hebben jammer genoeg geen autoafdeling.

Elvira maakt het vooronder in orde en schoon, maakt het bed op, doet een klein wasje en gaat daarna op de fiets naar de supermarkt om nog wat voorraad aan te vullen.

Fr Ans zouden er om 14 uur kunnen wezen, maar bijna bij de Belinga komen ze in de file te staan, het wordt dus iets later. Zodra ze er zijn gaan Frans en Bertus naar de benzinepomp om onze brandstof aan te vullen. Ans en Elvira lopen in de tussentijd naar de Paretzer sluis.

Allen weer aan boord drinken we biertjes en rosé. We eten macaroni en drinken koffie. Geen Irish deze keer, want er is geen slagroom aan boord.

We trekken de stoute schoenen aan en lopen naar  Paretz waar we oude (vakwerk) huizen en het Schloss bekijken. Onderweg gaat Bertus zijn sandaal kapot. Gelukkig van zijn oude paar die we nadat er nieuwe waren aangeschaft weer hadden teruggevonden. Aan boord drinken we een borreltje en daarna slapen. Een heerlijk rustige nacht.

Zaterdag 30 juni

Ans en Elvira gaan naar de supermarkt om onze biervoorraad aan te vullen, er is nu een auto, en salade en stokbrood voor bij de spekrollade te kopen. Teruggekomen gaan we op zoek naar de telefoon van Bertus. De auto en de boot doorzoeken we  minutieus, maar geen telefoon. We bellen maar krijgen de voicemail, dus die zal wel in het water zijn gevallen. Elvira bestelt direct een vervangende simkaart, die Ellen mee kan nemen als ze ons eind van de maand komt bezoeken.

Daarna besluiten we een rondje Potsdam te varen en de Wannsee een stukje op te varen. Het is schitterend mooi weer. Dat denken meer booteigenaren want het is druk op het water. We varen via de Havel, komen langs Werder, de Schwielow See, de Templiner See, langs Potsdam. De Wannsee zien we vanuit de verte, want het is een drukte van belang met allerlei oude typen zeilboten waar we zigzaggend tussendoor varen. Een schitterend mooi gezicht. Dan door het Sacrow Paretzer Kanal weer terug naar de jachthaven van Dirk in Paretz. Frans heeft onderweg de cobb tevoorschijn gehaald en na het afmeren aangestoken om de spekrollade, die FrAns hadden meegenomen te laten garen.

We liggen achter de Molecuul. De eigenaar daarvan heeft een website waar we bij de voorbereidingen van deze reis allerlei nuttige informatie over de motor en hun tochten hebben gevonden.

De spekrollade genuttigd, biertjes en rosé gedronken en na het eten was er nu wel irish koffie. We zitten langer buiten dan gisteren, want er waait nu niet zo’n koude wind. In de verte horen we de muziek, voornamelijk de bassen, van een feestje verderop, maar we verwachten dat ze om een uur of twee wel zullen stoppen. Jammer genoeg was dat pas om een uur of zes ‘s morgens dus we hebben niet zo’n rustige nacht.

Zondag 1 juli

Na het ontbijt en de koffie nemen we afscheid van FrAns. Wij besluiten nog een dag in Paretz  te blijven. Erg goed geslapen hebben we niet. Bij het opruimen van het tweepersoonshoesje van de fietsen komt Elvira in de bank de telefoon van Bertus tegen die helemaal leeg is en niet was gaan zwemmen, maar die zich verstopt had. De vlag kan uit.

We maken er een luie dag van. Boekje lezen, filmpje kijken enz. ‘s Middags stapt Elvira op de fiets en rijdt richting Potsdam en komt tot aan de stadsgrens.

Foto’s komen weer als als we in de haven WiFi hebben, maar dat is hier in de voormalige DDR niet veel aanwezig.